Bankene har god margin på boliglånsrenten

Selv om boliglånsrenten for tiden er rekordlav så har bankene gode marginer. Man kan bare se til DNB som presenterte et av sine beste kvartalsresultater noen sinne. Dette til tross for at det er krise i oljebransjen og arbeidsledigheten stiger.

Derfor vil der for veldig mange være gode muligheter til å få justert rentenivået på boliglånet. Enten ved at den nåværende bankforbindelsen senker renten din, eller at du skifter til en annen bank.

Det kan kanskje virke som en vanskelig og ubehagelig prosess å «prute» på renten, men det gir i mange tilfeller resultater. For at du skal komme i gang, har jeg satt opp noen punkter som vil hjelpe deg med denne prosessen.

Ring banken og krev boliglånsrenten senket

Ring direkte til banken. Ring din kundebehandler i banken og fortell at du synes renten på boliglånet ditt er for høyt i forhold til andre du kjenner som er i tilsvarende finansielle situasjon. Finn på forhånd frem til gode argumenter du kan bruke i samtalen. Si at du er en lojal kunde og gi informasjon om sikkerhet, betalingsevne, lønn, verdinivå på boligen. Det er ikke sikkert at kundebehandleren har anledning til å sette renten din ned uten å konferere med hans overordnede. Da ber du ham om å gjøre det, og så komme tilbake til deg. Vær litt pågående og ikke ta nei for et svar. Si at du drives med bankforbindelsen og i utgangspunktet ikke ønsker å bytte. Men vær klar på at det faktisk vil være alternativet.

Les også: Hvordan kjøpe kryptovaluta

Pass på at banken følger den trinnvise lånedekningen de opererer med. Etter hvert som du betaler ned på boliglånet vil denne endre seg. Hvis du kjøpte du en bolig til 4 millioner, hadde en egenkapital på 600.000,-  og tok opp lån på 3,4 millioner så har du en lånedekning på 85%. Banken har da kanskje en rente på lån over 80% av verditakst og en på under 80%. Kanskje en på 75% og en på 60% også. Renten blir lavere for hvert nivå du kommer under. Når du betaler ned på lånet vil denne belåningsgraden endre seg. Har det gått noen år og du har betalt ned 250.000,- på lånet så er du plutselig under 80% og skal følgelig ha lavere rente. Det er ikke noen selvfølge at banken selv følger med på dette. Ta derfor en telefon til dem så snart du passerer en slik grense.

Få en ny verdivurdering på boligen

Få en ny verdivurdering på boligen. Noen ganger stiger prisen i tillegg til at du nedbetaler på lånet. Da kan du få en lavere lånedekning selv om du ikke har betalt ned det aktuelle beløpet på boliglånet. Stiger verdien på boligen med 150.000,- og du har betalt ned 100.000,- så kommer du i samme situasjon som over. Har boligmarkedet generelt utviklet seg positivt i en periode bør du kontakte en eller flere meglere og be om å få en ny verdivurdering på boligen din. Hvis du ikke skal selge boligen kan det være at du må betale for dette. Det kan du selvfølgelig gjøre. Eller du kan alternativt si at du skal selge, eller vurderer å selge, og be flere meglere å se over boligen din og komme med et tilbud og verdivurdering. Det er ikke noe i veien for å si at du ønsker å velge den megleren som tror han kan få høyest pris ved et salg.

Ikke vær redd for å skifte bank. Det er ingen grunn til at du skal være bekymret for å skifte til en bank som har lavere boliglånsrente enn den du har i dag. Klarer ikke nåværende bank å møte dine krav så kontakt en eller flere andre banker og be om tilbud. Når du eventuelt bestemmer deg for å bytte til en av disse, så tar du bare kontakt og de ordner alt det praktiske av papirer. Det eneste du som regel trenger å gjøre er å signere papirene som er ferdig utfylt. Men gi din nåværende bank en sjanse til å matche tilbudet du har fått. Det er ikke helt usannsynlig at de vil være interesserte i det.

Det finnes mange boliglånskalkulatorer, og hver bank har som regel også sin egen. Ta deg litt tid til å legge inn de nødvendige tallene og se hvordan du kommer ut hos de forskjellige bankene. Du ser fort at forskjellene kan være store. Prøv for eksempel Skandiabanken sin kalkulator for boliglån.

Les også: Det er enkelt å skifte forsikringsselskap.