Starte firma? Les dette først!

Det er kanskje én ting de mest suksessfylte gründerne har til felles; de jobber beinhardt. Elon Musk, mannen bak suksesshistorier som Tesla, Space-X og PayPal, sies å ha en hundretimers arbeidsuke. Å starte firma for seg selv betyr ikke at man må bli som Elon, men det krever definitivt mye innsats om man vil lykkes.

Å starte firma betyr hard jobbing

Om du spør erfarne gründere, vil ofte frihet og økonomisk potensiale bli fremhevet som fordelene du får når du starter for deg selv. Samtidig er det sjelden du finner en serie-entreprenør som ikke har lært seg verdien av beinhard jobbing. Med eget firma kan du høste alle godene du skaper, men har ingen å støtte deg på de dagene der du har lite motivasjon.

Gode arbeidsrutiner og langt over middels innsatsvilje, er sannsynligvis der det er viktigst å fokusere når du skal starte firma. I tillegg bør du velge rett på en rekke andre punkter.

Velg rett selskapsform

De aller fleste firma i Norge i dag er enten aksjeselskap eller enkeltpersonforetak (ENK). En av de viktigste faktorene når du velger selskapsform, er hvor stor risiko du tar med eget firma. Dette går inn på både om du skal ha ansatte eller kompanjonger, og hvilke produkter eller tjenester du skal selge. Du må også vurdere hvilken selskapsform som lønner seg skattemessig, både for firmaet og for deg som eier og privatperson.

Som en tommelfingerregel er aksjeselskap best egnet når risiko er høyere, og når overskuddet er høyt, eller har potensiale til å bli høyt (les en grundig gjennomgang av hvordan man starter et aksjeselskap – det er enklere enn mange tror). Er du ansatt i ditt eget aksjeselskap, har du også bedre trygderettigheter enn om du driver firma som ENK.

Enkeltpersonforetak vil som regel være gunstig dersom omsetningen er begrenset og risikoen lav. Selger du din egen kompetanse eller produkter du produserer selv, vil et ENK ofte være rett valg.

Lytt til erfarne fjellfolk!

De fleste som skal starte firma har normalt en gjennomtenkt idé om hvordan de skal tjene penger. Likevel er det sjeldent man er såpass dreven at man ikke vil dra nytte av andres erfaringer. En god mentor som har lykkes innenfor ditt forretningsområde, eller har annen verdifull erfaring, kan gi deg innspill som blir tungen på vektskåla når du står mellom suksess og fiasko. Personer som har feilet har også verdifull kunnskap som man bør få med seg.

Bruk nettverket du har, og utvid det. Samtidig som du får en bedre kunnskapsbank, får du sannsynligvis også nye forretningsmuligheter.

Vær gjerrig!

Det er flott om selskapet går knakende bra og du spanderer både på deg selv og andre. Men, ikke start med for eksempel dyre julegaver til kunder, forretningsmøter på restauranter og jobbreiser du strengt tatt ikke trenger. Vær ekstra gnien i begynnelsen. Det innbefatter at du skaffer deg gratis eller billige verktøy som fakturaprogram, hjemmeside for firma, visittkort og lignende.

Vent med å bruke penger på slikt, til firmaet har midler og behovet tilsier at investeringen lønner seg. Selv om rådgivning kan være viktig, er det svært mye kunnskap og informasjon du kan innhente selv. Nettsider som Oppstartlos er et godt sted å starte, fremfor å blåse pengene på rådgivning fra advokater og konsulenter.

Ha konstant fokus på inntekt!

Å starte firma på egenhånd gir sjeldent gode økonomiske resultater med en gang. Dersom firmaet ditt har ansatte og produserer noe, bidra selv til produksjonen i størst mulig grad. Hver eneste arbeidstime du da legger inn i produksjon, gir som regel direkte resultater på bunnlinja.

Mange gründere har brent seg på å ha gode idéer som de har vært dyktige til å selge, men feilet i gjennomføringen. Dårlige eller ingen leveranser kan fort bli resultatet, om du neglisjerer denne biten. Det motsatte er også tilfellet. Enkelte blir så oppslukt i selve produktet, at de glemmer å pleie eksisterende kunder, samt glemmer å bruke tid på å utvide kundekretsen. For de fleste er det viktig å finne en balansegang mellom disse to viktige oppgavene, produksjon og salg.

Starter du i det små, kan det være en god idé å ha en deltidsstilling som sikrer deg en minimumsinntekt i begynnelsen.

Les også: Det er enkelt å skifte forsikringsselskap.