Har du grønne fingre? Eller i hvert fall en drøm om å utvikle det? Det å begynne et lite gartneri i egen hage er ikke bare en idyllisk liten hobby. Faktisk kan det også resultere i at man «alltid» har tilgang til friske grønnsaker. Hvis du ikke har smakt grønnsaker som kun få minutter tidligere har blitt dratt opp fra jorden, så vil du nok bli overrasket over hvor saftig det kan smake.
I denne guiden vil vi kjapt gå gjennom hvordan man kan sette opp en liten grønnsakshage på egen eiendom, hvordan man vedlikeholder samt kjapt om fordelene ved å produsere og spise kortreist mat.
Dyrk grønnsakene i riktige forhold
Norge er et vanskelig land å produsere mat i. Den lange vinteren gjør det utfordrende å dyrke samme type mat hele året. Derfor er det viktig at man begynner tidlig på våren og drar opp grønnsakene fra jorden før sen-høsten virkelig har satt i gang.
Det å finne gode forhold er alfa & omega. Husk at mange grønnasker krever minst seks timers sol hver dag, noe som gjør at man, spesielt i Norge, trenger å være taktisk smart med tanke på hvor man dyrker grønnsakene. Desto mer sollys de får, desto større og mer saftige grønnsaker vil man få. Husk også at man trenger høykvalitetsjord for at plantene får den næringen de trenger for å gro.
I tillegg vil du naturligvis måtte unngå områder hvor det er fare for flom eller store nedbørsmengder. Det vil være kjedelig å få hele «åkeren» ødelagt av 30 milimeter regn i løpet av sommeren.
Andre tips til hvordan du får det beste resultatet
Etter at du har klart å finne riktige forhold, så gjelder det fortsatt å være obs på en del ting for å optimere resultatet. Her er noen gode tips å ta med seg på veien.
Pass på at grønnsakene får den plassen de fortjener. Hvis man planter grønnsaker som krever mye plass (maisplanten blir for eksempel veldig høy og bred), så kan det fort skygge for andre grønnsaker. Husk på at alle plantene trenger godt med næring og sollys for å vokse. Da er det synd hvis èn grønnsak blir alt for dominant og «stjeler» all plassen i hagen. Du kan tilberede grønnsaker i en bakerovn.
Vann plantene dine jevnlig. Som vi allerede har nevnt, så er det ikke et veldig stabilt klima her hjemme i Norge. Pass på at alle grønnsakene blir vannet ordentlig. Dette er spesielt viktig på sommerstid hvor deler av landet ofte er helt tørrlagt i store perioder.
Les deg opp på de ulike grønnsakene. Ofte vil du kjøpe frø som du planter i jorden, og det er mer enn nok av god informasjon på forpakningene til disse frøene. Ikke plant for tidlig og ikke høst grønnsakene for sent. Du bør nærmest kjøpe en egen kalender eller laste ned en «kalender-app» på mobilen for å holde styr på datoene.
Miljøpåvirkning
Så langt har vi kun gitt deg to gode grunner til å lage din egen grønnsakshage: man får en hobby og grønnsakene smaker helt fantastisk. Men det er en ting til verdt å nevne. Du har kanskje aldri tenkt over hvor grønnsakene i nærbutikken kommer fra? Som oftest har de blitt sendt fra hele verden for å nå din lokale Coop eller Rema 1000. Det er en veldig lite miljøvennlig modell.
I følge en forskningsartikkel publisert hos University of Torontos nettsider står det at rundt 4.5 % av alle verdens CO2-utslipp er relatert til shipping-industrien. En stor del av den maten du ser i matbutikkene i Norge har blitt fraktet med skip for å komme frem. Grønnsaker som kun kan dyrkes i en spesifikk del av verden, som for eksempel avokado, har begynt å bli sett på som en miljøversting.
Kortreist mat er bare èn side av saken. I tillegg er det mye bedre å erstatte kjøttprodukter med mer grønnsaker. Desto mer grønnsaker du dyrker i din egen hage, desto større er sjansen for at du blander inn større grønnsaksporsjoner på middagstallerkenen. Hvis du ønsker å lese mer om ditt eget kostholds miljøpåvirkning, så vil Sustainabilitymattersweekly.com ofte publisere spennende artikler innenfor det emnet.