Les bøker gratis

Er du glad i å lese bøker, men ikke like glad i betale?

Det er noen lovlige ressurser både på nett og ellers du kan bruke. Heri inngår ikke å låne bøker du ikke leverer tilbake.

Det vil si, det fordrer at du ikke må lese de nyeste bøkene med en gang de kommer ut. Da må du nok punge ut. Men med en smule tålmodighet, kan du lett halvere ditt lesebudsjett.

Regel nummer 1: Bøker uten gyldig opphavsrett er gratis

Dersom opphavsrettighetene til ei bok har gått ut, er det fritt fram å distribuere den på Internett eller andre måter. Og på Internett er det ingen kostnader til trykk eller papir, så det er ingen grunn til at det ikke skulle være gratis. (Noen må selvfølgelig gjøre jobben med digitalisering, men det er ofte frivillig dugnadsarbeid).

På det engelske språk er derfor det meste digitalisert. Du finner det lettest tilgjengelig på Gutenberg.org. Dette er det store prosjektet for å gjøre de gamle skriftene som utgjør verdenslitteraturen tilgjengelig. Hvis du vil lese den originale Frankenstein eller Dostojevskij på engelsk er det ingen grunn til å betale for det. (Ikke desto mindre finnes det frekkaser på nett som tilbyr å la deg betale for disse gratis ressursene).

For nordiske klassikere kan du sjekke det tilsvarende Runeberg-Prosjektet. Nå er ikke akkurat de norske titlene overrepresentert. Men skriver du en oppgave og skal sjekke opp noe hos Ibsen, finner du hans samlede her. De gode matdiskusjonene kan tas på Kulinarisk Forum.

Vi må selvfølgelig ikke glemme bibliotekene. Hverken de fysiske eller de på nett. Fra nasjonalbibliotekets sider er det tusenvis av bøker som er scannet og kan leses online. Alt du trenger er en norsk nettleser. Dessverre er skanningen dårlig utført for en del bøker.

Regel nummer 2. Betal ALDRI full pris

Hvis dette ikke er nok for deg, og du trenger fysiske bøker for en god lesestund, er det mange alternativer til å kjøpe den nyeste hardcover-utgaven til 400-500 kroner.

Vi innskrenker oss til å nevne følgende

1. Loppemarked. Tøm lommene for mynt og kom hjem med lesestoff for det neste halvåret.

2. Bibliotek-salg. Av og til har bibliotekene noen slitte utgaver til salg for en svært rimelig penge.

3. Antikvariater og bruktbokhandler. De selger dyrere enn loppemarkedene, men tilsvarende rimeligere enn å kjøpe nytt.

4. Mammutsalget i februar-mars. Finles katalogen og vær tidlig ute med å sikre deg godbitene.

5. For deg som bor i Oslo: Bakgårdssalg fra forlagene. De tømmer lagrene sine for få plass til høstens bøker hvert år. Vær beredt.

6. Rabatter. Sjekk ut om avtaler du har inkluderer rabatter hos bokhandlere som et ekstragode.

7. Bokklubber. Du får gratis bøker som velkomsttilbud og prisavslag på senere bestillinger.

8. Du behøver ikke kjøpe boka med en gang den kommer ut. Vent et år og du får den i pocketutgave til en betydelig lavere pris.

9. Kulturministeren har sagt at hun vil fjerne momsen på e-bøker (endelig). Vent med å kjøpe til hun (eventuelt) har gjort alvor av det, og du kan spare opptil en hundrelapp per bok.

10. Listen er ikke uttømmende. Du fyller selv ut flere punkter.

Disse rådene gjelder kun deg som er fattig. Du som er rik, betaler selvfølgelig med glede full pris for nye bøker slik at du kan imponere de andre rike vennene din med at du er oppdatert på det nyeste innen litteraturfronten.

Det viktigste er uansett at dere begge er glade i å lese, og har tilgang på lesestoff. Det er mange gode inspirasjonskilder for hva man kan lese. Denne siden har omtaler av gode bøker og boktips.

God lesing!

Les også: Det er enkelt å skifte forsikringsselskap