Det er gått noen måneder siden DAB (Digital Audio Broadcasting) ble innført i Norge, og stort sett alle landsdeler har nå fått DAB som eneste måte å sende radiosignaler på. Det er likevel mange som ennå ikke har fått oppgradert bilstereoen sin, slik at de verken kan høre på radio eller få med seg trafikkmeldinger. Det er bare noen ytterst få kanaler som fortsatt sender over FM-båndet.
Myndighetene venter bare på at eldre biler skal fases ut, mens forbrukerne, altså bilistene, blir rammet av denne omgjøringen. Så hvilke metoder har vi for å høre på radio i bilen i dag?
Alternativ en
Det første alternativet er enkelt. Er man så heldig at man har en ny bil, da har man med andre ord DAB-radio integrert i bilen. De fleste biler etter 2014 har denne funksjonen, som gjør at radiolytting i bilen ikke er noe problem.
Alternativ to
Det andre alternativet er at man har en gammel FM radio i bilen. Da må man enten høre på skurring eller putte i en god gammel CD for å høre på musikk. Men disse radioene har som oftest en Bluetooth funksjon, slik at man kan koble mobil og bilradio opp mot hverandre. Det man må gjøre da er å sette på Bluetooth på begge enhetene, og deretter leter de opp koblingen. Ofte må man deretter fylle inn en oppgitt kode.
Dette kan bli dyrt, da telefonen vil bruke mye datatrafikk. Men om man kun hører på en offline liste fra Spotify eller lignende, gjør det ingenting.
Alternativ tre
Hvis man vil gå for en annen løsning, kan man kjøpe en DAB-radio som enkelt kan monteres i bilen. I settet følger det vanligvis med en DAB-adapter med skjerm, antenne og kabler. Deretter bruker man USB laderen i sigarettenneren til å gi strøm til radioen. DAB-adapteren har også ofte andre funksjoner, slik som GPS og navigatormåler. En slik løsning er likevel en ekstra utgift, og derfor venter mange med å oppgradere bilradioen sin.
Les også denne artikkelen hos NAF: Montering av DAB+ i bil
Det er ikke alle land som innfører DAB, og derfor vil en gammel bilradio fint fungere i utlandet. Ta turen til Danmark i sommer!